Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βασικές αξίες της ελληνικής γαστρονομίας

Από: http://www.nooz.gr/gourmet/vasikes-aksies-tis-ellinikis-gastronomias

ΑΘΗΝΑ 19/11/2013

Ό,τι ισχύει για το πνεύμα ισχύει συνήθως και για το σώμα. Άλλωστε, «δεν διαφέρουν ο μάγειρος και ο ποιητής, αφού και των δύο η τέχνη χρειάζεται τον νου» (Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές). Αν η απλότητα, η ποιότητα, η ποικιλία και η ισορροπία είναι ζητούμενα για το πνεύμα, γιατί να μην είναι αντίστοιχα για το σώμα και τη μαγειρική τέχνη; Αυτά τα τέσσερα στοιχεία συνιστούν τις βασικές διαχρονικές αξίες της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας.

Απλότητα σημαίνει διάκριση του ουσιώδους και του περιττού και έμπρακτη προτίμηση στο ουσιώδες. Στους Έλληνες άρεσαν πάντοτε οι «καθαρές» γεύσεις και απέφευγαν την υπερβολή και τη μάταιη εκζήτηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε ιδιαίτερες στιγμές, όπως σε σημαντικές γιορτές και τελετές, ή σε κύκλους των ανωτέρων τάξεων, δεν υπήρχε πολυτέλεια.

Η ποιότητα της διατροφής, τα αγνά και εκλεκτά προϊόντα, ήταν βασική επιδίωξη, ενώ η ποικιλία των τροφών ευνοεί την επιδιωκόμενη διατροφική ισορροπία, που αποτελεί αρετή και στόχευση –αντίστοιχης έντασης επιδίωξη υπάρχει μόνο στη γαστρονομική φιλοσοφία της αρχαίας Κίνας. Άλλωστε η μανιακή επιδίωξη του πολυτελούς, του πολύπλοκου και του εξεζητημένου χαρακτηρίζει κυρίως περιόδους παρακμής.

Το να τρώει κανείς με εγκράτεια απ’ όλα, ανάλογα με την εποχή, τον τόπο και την ιδιοσυγκρασία, αποτελούσε ανέκαθεν σταθερή αξία, ένας τρόπος αρμονικής και υγιεινής ζωής.



Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου οι τοπικές σπεσιαλιτέ έγιναν διάσημες και τα ποιοτικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης ήταν πρώτης ζήτησης και θεωρούνταν κατά κάποιο τρόπο γκουρμέ. Έτσι οι αρχαίοι έλληνες τιμούσαν ιδιαιτέρως τα σύκα της Αττικής, τα χέλια της Κωπαϊδας, τα φαγκριά της Σικυώνας, τα αγριογούρουνα της Φθιώτιδας και αργότερα, οι Βυζαντινοί, το χαβιάρι του Εύξεινου Πόντου, τα λαχανικά της Βιθυνίας και τα τυριά της Παφλαγονίας.

Όπως και σήμερα στην Ελλάδα μια σειρά από ονομαστά προϊόντα ξεχωρίζουν για την προέλευσή τους: η μελιτζάνα της Τσακωνιάς, τα κρασιά της Κρήτης, της Ημαθίας και της Μαντινείας, τα τυριά του Μετσόβου και της Θεσσαλίας, τα μανιτάρια των Γρεβενών και της Κόνιτσας, τα Κρητικά βότανα, τα γλυκά του κουταλιού από το Πήλιο και τα Ζαγοροχώρια, τα πορτοκάλια του Άργους, τα κεράσια της Έδεσσας και τα σύκα της Κύμης, το αλάτι της Πιερίας, τα όσπρια των Πρεσπών και η φάβα της Σαντορίνης, οι πιπεριές της Φλώρινας, το μέλι της Αττικής και της Θάσου, το ταχίνι της Ροδόπης, τα γαλακτοκομικά της Μακεδονίας και των νησιών, η μαστίχα της Χίου, οι σαρδέλες της Μυτιλήνης και τα θαλασσινά της Εύβοιας, ο κρόκος Κοζάνης και το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, οι ελιές της Άμφισσας και το λάδι της Μεσσηνίας, η Κορινθιακή σταφίδα, τα φιστίκια της Αίγινας και τα αμύγδαλα της Λάρισας, το βουβαλίσιο κρέας της Κερκίνης, τα λουκάνικα, οι τραχανάδες και το πλιγούρι της Θράκης, ο χαλβάς από τα Φάρσαλα, το τσίπουρο του Τυρνάβου και της Λέσβου και τόσα άλλα, σε μια οργιαστική ποικιλία συνδυασμών και καρπών μιας ευλογημένης γης!


Γιάννης Πλατής (yplatis@nooz.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΟ ΔΕΚΑΡΑΚΙ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΝΟΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΔΕΚΑΡΑΚΙ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΝΟΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΑΣΚΑΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ! Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2013. Το Δεκαράκι, το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης αποκλειστικά της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου, είναι πλέον εδώ για όλους τους λάτρεις των παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων και της γνήσιαςαπόλαυσης που αυτά προσφέρουν! Το Δεκαράκι «γεννήθηκε» στον Τύρναβο και έχει όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του τόπου κλεισμένη μέσα στο μπουκάλι του. Τύρναβος και τσίπουρο δεν θεωρούνται τυχαία έννοιες ταυτόσημες: Χάρη στη μακραίωνη παράδοση η οποία διατηρείται αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά, ο Τύρναβος αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου και το «Τσίπουρο Τυρνάβου» αποτελεί Γεωγραφική Ένδειξη αναγνωρισμένη και προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικό «μυστικό» της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη μοναδική ταυτότητα και ανώτερη ποιότητά του, αποτελεί η...

Λαδόκολλα Αστροφεγγιά (Με γεύσεις Πυξαριάς)

Λαδόκολλα Αστροφεγγιά (Με γεύσεις Πυξαριάς) Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών. Η κύρια διακόσμηση μας σε συνδυασμό με τα Χριστουγεννιάτικα συνθέτουν μια ατμόσφαιρα γεμάτη γιορτινή διάθεση! Ελάτε λοιπόν, να μετρήσουμε μαζί αντίστροφα και φέτος για το 2019. # ΛαδόκολλαΑστροφεγγιά # ΜιαΕίναιΗΛαδόκολλα

Callicounis Distillery: Ούζο, Μαστίχα, Ρακόμελο, Βότκα, Μπραντυ ...

Προφίλ Το 1850 ο Γ.Καλλικούνης ιδρύει στην Καλαμάτα το πρώτο ατμοκίνητο «Πνευματοποιείο» εξοπλισμένο με τα καλύτερα μηχανήματα της εποχής . Με σπουδές Χημείας στην Τεργέστη και συνδυάζοντας με φαντασία και γνώση μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών , φρούτων και ριζών από την πλούσια φύση της Νότιας Ελλάδας επιτυγχάνει την δημιουργία μιας μεγάλης σειράς Λικερ και Αποσταγμάτων με πρωτόγνωρες υπέροχες γεύσεις και λεπτά αρώματα . Τα παραγόμενα Αποστάγματα και Εκχυλίσματα είναι η αρωματική και γευστική καρδιά των διαφόρων ποτών ( aperitifs , digestives , bitters , liqueurs ) που παράγονται από την Ποτοποιία. Και τόσο μεγάλωσε η φήμη της ποτοποιίας ώστε ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Καλαμάτα το 1905 επισκέπτεται το Εργοστάσιο της Εταιρείας και απονέμει στον Ν.Καλλικούνη τον αργυρό Σταυρό του Ιππότη του Σωτήρος για την προσφορά του στην Ελληνική Βιομηχανία ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ    ΟΥΖΟ    ΤΣΙΠΟΥΡΟ  ...